این از خصائص قرآن عظیم است که دعوت به علوم تجربی و تفکّر در امور مادّی و طبیعی و پدیدههای آفاقیّه را، راه برای تکامل معنوی و رشد و ارتقاءِ شهودی و وصول به مقام عرفان انسانی برای ظهور نور مطلق و وحدت حقّهی حقیقیّهی ذات اقدس حقّ متعال میداند.
از صفحه ی ۶۸ و ۶۹ کتاب
اهم مباحث این مجلّد:
۱- دعوت قرآن به سیر در آیات آفاقی؛ و عظمت اخلاق قرآن
۲- عربیّت و اعجاز قرآن؛ و مزایای زبان عربی و لزوم تلّم به آن برای جمیع مسلمانان
۳- عظمت و اصالت قرآن کریم؛ و کیفیّت جمعواری قرآن و کتابت و طبع آن
۴- قاطعیّت و واسعّت قرآن عظیم
۵- غیرقاب تغییر بودن و عمومیّت قرآن مجدید؛ و تواتر در عبارات و الفاظ و قرائت قرآن
مواعظ الهی در کتاب اقدسش، نفس هیولانی و متسعدّ انسان را حرکت میدهد، و با سیر در راه تربیت و تعلیم، تمام استعدادها را فعیّت میدهد. دردهای کامنه و متراکمه در نفوس را علاج میکند، و بر روی زخمها و جراحات غیر قبال علاج مرهم مینهد و شفا میبخشد، رحمت ظاهر و رحمت باطن را میکسترد و عمومیّت میدهد.
از صفحه ۲۷۵ کتاب
اهمّ مباحث این مجلّد:
۱- منطق قرآن، توحید خالص در جمیع شؤون است
۲- لزوم بازشگت به قرآن و احکام آن
۳- تاثیر قرآن در سیر نفوس مؤمنیت در مدارج روحی و کمالات نفسانی
۴- آداب و آثار تلاوت قرآن و لزوم تدبّر در آن
۵- ثمرهٔ قرآن، تربیت انسان کامل است
هر بشری با هر علمی و با هر تجربهای قدم به میان گذارد، باید به مقام عزّ قرآن تسلیم شود؛ چون اساسش محکم و متقن است و قابل تغییر نیست. بر اصل ثبات و استقرار بیان شده، و علومش مبتنی بر حسّ و خیال نیست تا با از بین رفتن حسّ و خیال، آن هم از بین برود.
از صفحهٔ ۴۲ کتاب
اهم مباحث این مجلّد:
۱- قرآن روشنکنندهٔ همه چیز است و قابل نسخ نیست
۲- عظمت و تقدّم علوم اسلامی بر علوم امروزی
۳- نقد و بررسی برخی از کج فهمیها از آیات کریمهٔ قرآن کریم
۴- اشکالات وارده بر نظریّهٔ بسط و قبض تئوریک شریعت: نسبیّت فهم دینی
برنامه قرآن بهرتین برنامهها برای وصول به بهترین آئینهاست. و برای تحقّق این مدعی باید یکایک قوانین و رسوم و آداب و عادات و اخلاق جامعههای قدیم و جدید، و ملل متمدّن و وحشی، و… را در نظر گرفت و… با آنچه در قرآن آمده است تطبیق کرد، تا مزیّت و أشرفیّت حکم قرآنی در آن موضوع روشن شود.
از صفحه ۲۷ کتاب
«نور ملکوت قرآن» از قسمت «انوارالملکوت» در چهار جلد، به بحث دربارهٔ موضوعات مختلف علوم قرآنی پرداخته و محورهای کلّی بحث در جلد اول عبارت است از:
۱- قرآن، راهنما به بهترین آئینهاست
۲- بررسی تطبیقی نمونههائی از برنامههای قرآن کریم با سائر برنامهها
۳- أحکام قرآن، منطبق بر حقّ، و جاودانی است
۴- عینیّت نفس ملکوتی امام با حقیقت و صراط مستقیم
گلشن اسرار (جلد اول)
شرحی بر الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعة (جلد اول: مقدمات حکمت، احوال نفس وجود)
اگر انسان بخواهد به حقیقت همهٔ موجودات، یعنی به حقیقت هستی اطلاع پیدا کند، چارهای نیست که نفس و عقل و روح او با حقیقت هستی متحد بشود و برای او وحدت عینیه پیدا بشود. فقط در اینصورت است که انسان میتواند به حقیقت اشیاء اطلاع پیدا بکند. این میشود معنای حکمت.
معرفت به نفس یعنی
خداوند علی اعلی به ذات انسان متصل است و وجود انسان مندک و فانی در ذات پروردگار است. اگر انسان ذات خودش را به نحو اندکاک و فنا پیدا کند و به هستی خودش برسد که نیستی محض است، این نیستی محض در هستی محض پروردگار مندک شده، آن وقت به مقام هستی پروردگار میرسد و فنای در ذات پروردگار پیدا میکند.
راه سعادت
داستانهایی از بحارالانوار
برادرم، اگر در خویشتن آن اراده و همت را میبینی که از زمرۂ عرفا باشی و به حقیقت انسان گردی و بشری روحانی و شریک و همدم فرشتگان و دوست انبیاء باشی، کمر همت را ببند و قدم در راه شریعت بگذار و اخلاقیات و صفت بهایم را از خود دور نما و به اخلاق روحانیین متخلق کرد و به مقام حیوانات و مرتبه جمادات بسنده مکن و پا از این آب و گل فراتر بگذار؛ گامی به سوی موطن اصلیت که همان عوالم علیین و جایگاه مقربین است بردار، نفس خویش را بشناس؛ که شناخت نفس همان شناخت خداوند متعال است که در روایت نیز آمده است:
«من عرف نفسه فقد عرف ربه»؛
«هرکس خویش را بشناسد، به تحقیق پروردگار خویش را شناخته است.»
اصلگرایی
جستوجوی قاعدهمند بایستهها
اصلگرایی فراتر از راهبردهای مدیریت زمان یا تکنیکهای بهرهوری بیشتر است. روش بایستهگرا به معنای زندگی آگاهانه است، نه بر پایهٔ آنچه پیشفرض ماست. فرد بایستهگرا بهجای اینکه تصمیمهای واکنشی بگیرد، آگاهانه موارد اندکشمار حیاتی را از موارد پرشمار کماهمیت متمایز میکند، آنچه را غیرضروری است حذف میکند و سپس موانع را از میان برمیدارد تا کارهای اساسی و ضروری مسیری هموار داشته باشند. بهعبارت دیگر، اصلگرایی رویکردی منضبط و سامانمند برای تعیین بیشینهٔ خدمت و تلاشمان و سپس اجرای تقریباً بیزحمت آنهاست.
این روش وادارمان میکند با دقت بیشتر و با تعیین معیارهای دقیقتر آنچه را بایسته است انتخاب کنیم و با برنامهریزی به دنبال کارهای کمتری باشیم که به ما قدرت میدهند کنترل انتخابهایمان را در دست بگیریم و تصمیم بگیریم زمان و انرژی ارزشمندمان را صرف چه چیزی کنیم و اجازه ندهیم دیگران برایمان تصمیم بگیرند.
--------------------------
«اصلگرایی راه رسیدن به نتایج شیرینتر و غنیتر است، به کمک آن کنترل همهچیز در دست شما قرار میگیرد و میتوانید با دقت بیشتر چیزی را پیگیری کنید که برایتان اهمیت بیشتری دارد.»
– مجلهٔ فوربز
«کتابی دقیق و موشکافانه در باب هنر کمتر کارکردن و بیشتر نتیجهگرفتن… گرگ مککیون کاری کرده محتوای کتاب برای خوانندهْ نو و راهکارهای آن قابلاجرا باشند. خوانندگان میتوانند با پیگیری راهنماییهای روشن و واضح او، در راه اصلگرایی قدم بگذارند.»
– مجلهٔ موفقیت
«بهعنوان کسی که به «ماکزیممگرا» بودن معروف و معترف است و میخواهد همهکاری بکند باید اعتراف کنم این کتاب زندگی من را تغییر داد و بهتر کرد. اگر میخواهید عملکرد بهتری داشته باشید حتماً این کتاب را بخوانید. »
– کریس گیلبی، نویسندهٔ کتاب استارتآپ صددلاری
«گرگ مککیون در کتاب اصلگرایی شما را متقاعد میکند که گاهی کمتر کارکردن باعث میشود کارهای بزرگتری انجام شوند. او به ما یادآوری میکند که شفافیت، تمرکز و توانایی نهگفتن همگی حیاتی هستند، اما در زندگی و کسبوکارهای امروزی آنطور که باید قدرشان را نمیدانیم.»
– جف وینر، مدیر ارشد اجرایی لینکدین
سهلگرایی
انجام راحتتر مهمترین کارها
در دنیای پرهیاهوی امروز، که هر روز فهرست مسئولیتها بلندتر و این احساس در ما شدیدتر میشود که، از فرط خستگی، در آستانهٔ فروپاشی جسمی و روانی قرار گرفتهایم، سهلگرایی میخواهد راه سادهکردن کارها را به ما بیاموزد؛ میخواهد راهنماییمان کند که چطور، بدون فداکردن سلامت جسم و روان خود، کارهای مهممان را انجام بدهیم و به نتایج دلخواهمان برسیم.
در دنیایی که از ما انتظار دارد هر چه بیشتر کار کنیم تا هر چه بیشتر پاداش بگیریم، این کتاب چشممان را به روی حقیقتی رهاییبخش میگشاید: کسی که بزرگترین بار را بر دوش خود گذاشته، هوشمندانهترین جواب را به پرسش زندگی نداده است. سهلگرایی، استوار بر آموزههای اقتصادی، فلسفی، فیزیکی و عصبشناختی، میگوید به جای آنکه زحمت بیشتری بکشید، هوشمندی بیشتری به خرج دهید.
راهبردهایی که مککیون در این کتاب ارائه میدهد، در عین سادگی، زیرکانهاند و انجامشان آسان است. اگر کارهای بیمعنا توان شما را هدر میدهد و همیشه در تقلا هستید که کارهای واقعاً مهمتان را به سرانجام برسانید، این کتاب مسیر را به شما نشان خواهد داد؛ با لحنی سرزنده، بصیرتی هوشمندانه و داستانهایی تأثیرگذار، به شما خواهد آموخت که چطور کارهای مهم را به آسانی انجام داده و کارهای خستهکننده را به برنامههای روزمرهٔ جالب تبدیل کنید.
با خواندن سهلگرایی یاد میگیریم:
قبل از وقوع مشکل به فکر رفع آن باشیم، تا سرخورده نشویم؛
آهسته و پیوسته پیش برویم و فرایندها را، با حذف مراحل غیرضروری، سادهتر کنیم؛
به گونهای انتخاب کنیم که نیازمان به تصمیمگیری، در آینده، کمتر شود؛
حفظ و مدیریت روابط را سادهتر کنیم.
شعار کتاب این است: هیچ ضرورتی ندارد که کارها را برای خودتان سخت کنید.